O veganské či vegetariánské stravě a obecně o zdravé výživě se mezi některými lidmi ustálil vžitý nesmysl, že je to pouze kompromis kvůli zdraví, a že se chuťově zdaleka nevyrovná běžnému, zažitému a tradičnímu staročeskému jídelníčku. Každý, k do o v sobě našel alespoň trochu odvahy, se mohl přesvědčit, že pokud máme při ruce vhodné receptury, je tato strava mnohdy výrazně chutnější, chuťově pestřejší, ale to zdaleka není vše:
Cukr je návykový – na potravinách z bílého rafinovaného cukru lze krásně popsat, jak strava ovlivňuje náladu. Sladkosti mívají vysoký glykemický index, zpočátku se rychle dostane do krve mnoho glukózy, což vás doslova energeticky „nakopne“, ale zároveň to vyvolá nepřiměřenou inzulinovou odpověď a vzápětí se dostaví silný útlum. Bílý cukr je svým způsobem droga, a to velmi nebezpečná, ačkoli se běžně prodává v obchodech a podává se i dětem. Ve svém zájmu se cukru (a některým umělým sladidlům) vyhýbejte a nahrazujte jej přirozenými sacharidy – ovocem (čerstvým i sušeným), zeleninou, ovocnými a zeleninovými šťávami. Raději dva pomeranče a jablko, než dvě přeslazené čokoládové tyčinky, oplatky a hrst bonbónů. K ovoci si můžete dopřát celozrnné obilné kaše anebo jej kombinovat s ořechy, arašídy a mandlemi.
Bez vlákniny se budete přejídat a budete bez energie – potraviny s nedostatkem vlákniny, např. rohlíky a housky z bílé vymleté mouky, maso a uzeniny, cukrovinky a podobné průmyslově zpracované potraviny, vám umožní sníst toho víc, než je tělo schopné zpracovat. Dostáváte se tak do paradoxních situací, kdy nadbytečné kalorie tělo ukládá do tukových zásob, a navíc je trávení natolik přetěžováno, že se pak energie nedostává do mozku, svalů a nervové soustavy, takže jste leniví, málo pohybliví, posedáváte, cítíte se unavení a také mnohdy nevrlí, neustále nespokojení, otrávení, vystresovaní a někdy i agresivní.