Mandle jsou jedním z nejznámějších ořechů. Jedná se vlastně o plod mandloně obecné, která je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Původně se tyto stromy vyskytovaly nejspíše ve střední Asii, Persii a Číně. Později se rozšířily třeba do Řecka a dál. Syrové mandle jsou velice hořké a jedovaté. Mandle, které známe, jsou již vyšlechtěné sladké odrůdy. Mandle mají široké využití především v kuchyni, vyrábí se z nich třeba marcipán, amaretto, nebo se konzumují jen tak.
Mandle jsou velice oblíbenou pochutinou, která je i velice zdravá. Samozřejmě záleží i na formě. Třeba takové makronky jsou také skvělým zákuskem avšak plné cukru, který již tak zdravý není… Jak tedy mandle konzumovat aniž bychom se ládovali cukrem? Tak především samotné suché plody jsou nejzdravější variantou, jen tak na chuť, třeba k vínu, nebo do jogurtu či kaše.
Proč jsou mandle pro nás tolik zdravé? Obsahují velké množství deficitních minerálů a hodně vlákniny. Obsahují i velké množství mono-nenasycených tuků, které jsou našemu zdraví velice prospěšné. Pokud chcete jíst trochu zdravěji, pak se jednoduše zaměřte na používání této suroviny, která je nejen velice chutná ale také zdravá. Vytvořte si třeba domácí rostlinné mléko, které nahradí to kravské!
Potřebovat budete 200g mandlí, 450ml vody a vanilku. Mandle namočte na noc dopředu, čímž je aktivujete. Posléze je rozmixujete, nejlépe několikrát. Přecedíte přes plátno a máte hotovo! Mandlové mléko je vhodné především pro ty, co nemohou pít mléko klasické, nebo pro ty, co jej z nějakého důvodu pít nechtějí. Z drtě, která vám zbyla, můžete vytvořit dezert s pomocí sušeného ovoce. Jednoduše můžete sušené ovoce nasekat a smíchat s mandlemi. Použít můžete švestky, datle, fíky, meruňky, třešně a tak dále. Je jen na vás co máte rádi. Vytvoříte tak zdravý dezert nebo třeba zdravější variantu Vánočního cukroví.